TANEČNÁ TERAPIA

Tanečná / pohybová terapia je arteterapiou

V prirodzenom tanečnom prejave sa odráža náš psychický stav. Tanec je spojením fyzickej a psychickej stránky, ktoré navzájom ovplyvňujú. Tanečné pohyby sú nástrojom vyjadrenia a odhalenia našich emócií. Cez tanec objavujeme vlastné gestá, pohyby a postoje. V gestách sa nachádza naša vlastná - osobná symbolika.

V skupine súčasne reagujeme na ostatných a prijímame ich tanečnú reč. Tanečný priestor je miestom, kde môžete vypustiť nahromadenú agresivitu, stres, pôsobiť emócie. Vďaka tomu sa nachádzalo uspokojenie, ktoré vedie k pocitu uvoľnenia a pokoja

Krása tanečnej terapie nespočíva v naštudovaných choreografiách, ale vo vyjadrení vlastnej autonómie, ktorá odráža náš vnútorný svet. Tanečná terapia nie je direktívna, ale má svoju vlastnú štruktúru.

Aktivitu prenecháva na človeku a jej odpoveď je samotný pohyb. Je vhodné najmä pre osoby, ktoré pociťujú bolesti, blokované časti tela, poruchy s príjmom potravy, emocionálne problémy, stres, úzkosti, syndróm vyhorenia atď.

Tanečná / pohybová terapia pomáha ľuďom každému veku nájsť riešenie na ich záťažovú situáciu a pôsobenie prostredníctvom tanca. Tanec je prostriedkom, ktorým môžete komunikovať bez slov a tím vyjadrovať svoje pocity.

Zuzana Smudová Haratnová